Kedvezményezett neve:JÉZUS SZÍVE PLÉBÁNIA
Projektazonosító:EFOP-1.3.7-17-2017-00042
Rendezvény, foglalkozás címe:CURSILLÓ 1 napos
Helyszín:Szentes
Időpont:2019. 03. 09.
Részvevők száma:63 fő

A Cursillo spanyol eredetű lelkiségi mozgalom, az elnevezés jelentése: a kereszténység rövid tanfolyama. A Cursillo egy hétvégén zajlik, utána pedig folytatódik egy megújult életben. A Cursillo mára mind az öt kontinensen elterjedt. Magyarországon 1989-ben tartották az első Cursillot, azóta már több tízezren végezték el. A Cursillot a katolikus egyház szervezi, a program vezetői világi keresztények. A Cursillo lelkiségnek három – különböző feladattal felruházott – szakasza van és ez a három együtt, kölcsönösen egymásra épülve adja a mozgalom felépítését, módszerét. Az elő Cursillo a személyek és környezetek felkutatása és kiválasztása, majd a kiszemelt résztvevők személyes előkészítése a Cursillora. Erre azért van szükség, hogy hatékonyabb legyen a Cursillo, és főként az utócursillo küldetése.

Az 1 napos programunk az úgynevezett előcursillo. A helyi szervezők 4-en időben megszerkesztették, elkészítették a plakátokat, meghívókat és környező plébániákra is eljuttatták a szórólapokkal együtt, és a város több helyszínén is kihelyezték a színes ismertetőket.

Az érkezőket regisztráltuk, 2 előadás, tanúságtevők, kiscsoportos beszélgetések, közös étkezések, szentségimádás, szentmise voltak a nap eseményei között. A kiscsoportok vezetői a megyei Cursillo tagjaiból lettek, 2 tanúságtevőt kértünk fel, valamint a városban korábban szolgálatot teljesítő Veréb László atyát a tanítások megtartására.

Jelenlévőket megérintette az előadás, a tanúságtevők őszinte megnyilatkozása pedig bátorította a hallgatóságot, hogy a lelkében lévő gondjait bátran megossza társaival a kiscsoportban. Ez olyan mértékű volt, hogy kicsit rövidíteni kellett a szüneten, és később kezdhettük el a szentségimádást is. A délelőtti áramszünet után (amit perceken belül megoldottak a műszaki munkatársak) más nem akadályozta a programot. A csoportvezetők arról számoltak be, hogy mindenki megnyílt, kibeszélte gondjait, tapasztalható volt a Szentlélek működése egész nap folyamán. Nagy örömünkre többen voltak olyan szentesiek, akik „nem hivő”-ként érkeztek, és nagyon jól érezték magukat, mélyen érintette őket is ez a nap. Úgy láttuk eredményesen zárult a program minden közreműködő, és résztvevő számára.